Βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης για τις πρωτοπόρες δράσεις του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης & του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας

Στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης,  κα Μαρία Λιονή παραδόθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης  τα  δυο βραβεία που απέσπασε η Περιφέρεια Κρήτης- ΠΕ Ρεθύμνης  στην εκδήλωση BRAVO SUSTAINABILITY AWARDS 2017, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το βραβείο BRAVO IN ACTION (Συνεργασίες) που δόθηκε  για τη δράση  του  Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ «Πρωτοβουλίες εκπαίδευσης, σε εθελοντές χειριστές τροφίμων σε συσσίτια απόρων» και το βραβείο BRAVO MARKET (Αγορά) για το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας.

Η διοργάνωση έγινε για 7η συνεχή χρονιά από  το QualityNet Foundation, αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες  που συμβάλλουν στη Δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο και στη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στη χώρα μας.

Η ανάδειξη των παραπάνω  πρωτοβουλιών   έγινε μεταξύ 278 πρωτοβουλιών Επιχειρήσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας Πολιτών, που συμμετείχαν φέτος στον Kοινωνικό  Διάλογο BRAVO και αναπτύχθηκε σε Εθνικό επίπεδο με 200 κοινωνικούς εταίρους και 7.000 ενεργούς πολίτες, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της συνεργασίας και της σύμπραξης όλων των ενεργών πυρήνων της ελληνικής κοινωνίας με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του Γερμανικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη βιώσιμη Ανάπτυξη (ESDN) και του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στην  εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου και  χαιρέτησε εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου,  του ΕΒΕΑ,   Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Τραπεζών καθώς και ακαδημαϊκοί.

Βραβείο BRAVO IN ACTION για τη δράση του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ «Πρωτοβουλίες εκπαίδευσης, σε εθελοντές χειριστές τροφίμων σε συσσίτια απόρων»

Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Ρεθύμνης, συμμετείχε στα BRAVO AWARDS για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία  «Εθελοντικές πρωτοβουλίες εκπαίδευσης, σε εθελοντές χειριστές τροφίμων σε συσσίτια απόρων από το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ».

Στόχος της δράσης ήταν η δωρεάν παροχή κατάλληλων γνώσεων με στόχο την ανάπτυξη  δεξιοτήτων σε εθελοντές πάνω σε θέματα τήρησης ορθών πρακτικών υγιεινής στον χειρισμό των τροφίμων, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των σιτιζόμενων απόρων πολιτών και προσφύγων. Τα προγράμματα αφορούσαν εκπαίδευση και κατάρτιση σε εθελοντικό προσωπικό – χειριστές τροφίμων που εμπλέκεται σε δράσεις, οι οποίες σχετίζονται με την αποθήκευση ή/και διανομή τροφίμων σε συσσίτια ή/και κοινωνικά παντοπωλεία ή/και φιλανθρωπικά ιδρύματα ή/και  σε δράσεις που σχετίζονται με την αποθήκευση ή/και διανομή τροφίμων σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αυτά εγκρίθηκαν και εποπτεύθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ), ο οποίος τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Oι συμμετέχοντες, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, έλαβαν Βεβαίωση Παρακολούθησης από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής Κατάρτισης του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ κ. Πίτερης Χαράλαμπος.

Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. αποτελεί  δημόσιο ΚΔΒΜ2 (πρώην ΚΕΚ) της Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο. Είναι πιστοποιημένος φορέας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συμπεριλαμβάνεται στους φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης παρέχοντας συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων.

Από το 2011 και μετά την αλλαγή του αυτοδιοικητικού πλαισίου στη χώρα μας με τη δημιουργία της αιρετής περιφέρειας, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούν ανταγωνιστικά προγράμματα, δηλαδή υποβολή προτάσεων οι οποίες αξιολογούνται, χρηματοδοτούνται και ελέγχονται από κεντρικές διαχειριστικές αρχές όπως π.χ από τον ΟΑΕΔ (προγράμματα ΛΑΕΚ), το Υπουργείο Εργασίας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ως διαχειριστής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+, την ΥΔΕ, κ.ά..

Τα τελευταία έξι (6) χρόνια έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 120 εκπαιδευτικές δράσεις εκπαιδεύσεις τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 4.000 συμπολίτες μας διαφόρων ηλικιών, εκπαιδευτικού επιπέδου, μετανάστες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα έχει σημαντική παρουσία στις διακριτικές δράσεις και συνεργασίες. Το 2015 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των καλών πρακτικών για την Ευρωπαϊκή Δράση “PaTiE” του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

έλος, το ΚΕΚΑΠΕΡ  έχει αναπτύξει ένα σημαντικό όγκο συνεργασιών με διάφορους φορείς της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και με εθνικούς φορείς. Ενδεικτικά αναφέρονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές , Φορείς που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα,  τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, την Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτών Ενηλίκων,  τον ΑΚΟΜΜ, κ,ά.

Βραβείο BRAVO MARKET για το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας

Το Βραβείο για το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, παρέλαβε  ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ.  Μανώλης Χνάρης .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η κ. Ευαγγελία Βροντάκη,   συντονίστρια του έργου ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ του  προγράμματος «Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013»,  στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε  το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας από την ΠΕ Ρεθύμνης. H διαχείριση του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας γίνεται σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης .

Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, ιδρύθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης τον Μάρτιο του 2014. Στεγάζεται στο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1933, γνωστό ως «Αρχοντικό Μανουσάκη» στο χωριό Αργυρούπολη, στον Νομό Ρεθύμνης.

Το κέντρο λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του brand name crete της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την ανάδειξη της Κρητικής Γαστρονομίας μέσα από εκπαιδευτικά και βιωματικά προγράμματα. Στόχος του Κέντρου είναι να λειτουργεί  ως πόλος έλξης επισκεπτών,  σημείο πληροφόρησης και διάδοσης  του τοπικού διατροφικού πολιτισμού μέσα από το κανάλι του τουρισμού, ενώ αποτελεί δομή ουσιαστικής υποστήριξης των φορέων και των επιχειρηματιών για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και την προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων .

Στο χώρο του Κέντρου φιλοξενούνται δράσεις όλο τον χρόνο, κυρίως προγράμματα ευαισθητοποίησης μαθητών σε θέματα διατροφής και γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα μέσω εκπαιδευτικών εργαλείων. Παράλληλα, τους τουριστικούς μήνες, το κέντρο οργανώνει βιωματικές δράσεις για τους επισκέπτες, όπως γευσιγνωσίες, μαθήματα μαγειρικής, αλλά και δράσεις στην ύπαιθρο, οι οποίες συνδέονται με το αγροδιατροφικό πρότυπο του νησιού, όπως ο τρύγος, τα ρακοκάζανα, συλλογή βοτάνων και ελιάς.

Πηγή:cretedoc.gr